המנעולים בהיסטוריה
הצורך להגן על פרטיות ורכוש הוא צורך עתיק במיוחד. השיטה הישנה ביותר ששימשה כהגנה על רכוש הייתה להחביא אותו, או לשמור עליו בגופם, אך כמובן שלשיטות כאלה קיימות חסרונות רבים. בשל חסרונות רבים אלו האדם התחיל להתעניין ולבטא בעצמו את כושר ההמצאה, וכך הומצא המנעול וכן המקצוע פורץ מנעולים. היסטוריית המנעולים מעניינת מאוד, קריאה נעימה.
מנעולים ומפתחות מעץ:
הומצא לפני 4,000 שנה במצרים (בשנת 2000 לפני הספירה). המנעול הראשון שהגיע עם מפתח היה מנעול פינים, שעודנו משמש אותנו כיום במנעולי מתכת.
נעילת מנעול עץ התבצעה באמצעות חבל המתוח כלפי חוץ הדלת, דרך חור. חתיכת עץ השלימה את החור הנקדח וזה נחשב למפתח! בשביל לפתוח את המנעול- המפתח הוכנס לחור והבורג עבר. בשביל לנעול, החבל משך וחילץ את חתיכת העץ (המפתח) שמשך את הבריח לסגירתו. סוגי מנעולים אלה עדיין נמצאים בשימוש היום, במדינות עולם שלישי ברחבי העולם, לדוגמא פורטו ריקו. חתיכת עץ זו שנקראה מפתח הייתה בגודל של כף רגל, דבר שהקשה על גנבים להצליח לפרוץ.
מנעולים מורכבים אלו נועדו להגנה על רכוש קדוש או מקומות בעלי משמעות דתית.
שיטות נעילה ללא שימוש במנעול או במפתח:
שיטה נפוצה במיוחד הייתה נעילה בעזרת קורת עץ שתפקידה לסגור את דלת הכניסה מבפנים ובכך למנוע את פתיחתה כלפי פנים. בשיטות כאלה לא היה צורך להעזר בשירות פורץ מנעולים ולא נעשה שימוש במפתח. רוב המנעולים היו מנעולים פשוטים ופרימיטיביים.
תנינים במקום מנעולים
בהודו עשו שימוש בתנינים רעבים המגנים על איים קטנים ששם הוחזק הציוד היקר ודברי הערך, או בתחתית בריכות שהקיפו את חצרות ארמון המלוכה. הדרך היחידה להגיע ל"אוצר" היא הריגת התנינים או סימומם.
משמעות השם מנעולן
בראשית ימי הביניים התרחשה התפתחות תחום המנעולים כאשר המפתחות נכנסו לשימושם של מחזיקי הרכוש, ויחד עם שימוש במפתח הפך גם תפקידו של המנעולן לתפקיד רלוונטי ומשמעותי. ייצור המנעולים בתקופה זו נעשו ע"י נפחים, ולכן שומרו השמות הלועזיים של נפח ומנעולן ונשמרה הקונוטציה ביניהם (LOCKSMITH הוא מנעולן או פורץ מנעולים, ונפח נקרא BLACKSMITH). גם ברוסית слесарь מכונה נפח, והכוונה כמובן למנעולן.
כאשר אחוז הפשע עלה בימי הביניים, התגבר הצורך להגנה בעזרת מנעולים מתוחכמים יותר וגם עלה הביקוש לשירותי פורץ מנעולים. נקודה מעניינת לציון היא שבתקופה זו היתה הפרדה ברורה בין המנעולים לבין המפתחות. המנעולים יוצרו לרוב מחומר הגלם עץ, על ידי נגרים, לעומת זאת, המפתחות הפותחים אותם יוצרו ממתכת על ידי הנפחים.
איגוד מקצועי
בסביבות המאה הארבע- עשרה אשר נעשה אז עליה בביקוש למנעולים ולשירותי פורץ מנעולים הביאה להיווצרות של איגוד מקצועי של המנעולנים, אשר מטרתה היה להגדיר את מאפייני המקצוע, לפקח עליו, ולקבוע את המחירים, את איכותם של המנעולים ולקבוע מי רשאי לעבוד בתור פורץ מנעולים ומי איננו.
פורץ מנעולים שביקש לקבל תואר מומחה למנעולים, נדרש להרשים את האיגוד בחידושים והמצאות בתחום המנעולנות, למרבה הצער, פיתוחי המנעולנות נשמרו כסיפור משעשע קצר ולא הוכנסו לשימוש שוטף, דבר שהיה עשוי לקדם את תחום המנעולנות ואת המקצוע של פורץ מנעולים.
במשך מאות שנים השתמשו במנעולים על מנת לכלוא אסירים ולנעול ציוד יקר.
מנעולים כבר בתנ"ך
"וַיַּעֲמִידוּ דַּלְתותָיו, מַנְעוּלָיו וּבְרִיחָיו" (נחמיה פרק ג').
מנעולים ומפתחות הוכנו מעץ, מטרתם ואופן שימושם היה זהה לנעשה כיום.
במאה ה -16 באנגליה, התפתחה תעשיית מתכות יציבה, שהתמקדה בייצור מפתחות ומנעולים. המפתחות סימלו כוח, ביטחון וסמכות, דוכסים ומלכים השתמשו בסמל המפתח לחותם רשמי לכוח של השליט.
רומאים, סינים, מנעולים, ומה שבינהם:
הרומאים והסינים מאירופה ומהמזרח הרחוק, אהבו מאוד מנעולים העשויים מברזל או פליז מהסיבה שהם היו ניידים וניתן היה לשאת אותם למקומות שונים, הם תופעלו בעזרת מפתח נדחף. המבנה של מנעול זה היה פשוט במיוחד, ובעצם פתיחתו הבריח היה זז בעזרת קפיץ, כיום קיימים מנעולים מסוג זה במזרח.
מנעול זה מעוצב בקפידה רבה, בדרך כלל על פי אמנות המדינה, לדוגמא חיה שמסמלת את אופי המדינה כמו סוס, כלב, דרקון, פיל ועוד.
מקצועו של פורץ מנעולים צובר תאוצה
רק בשנות השלושים של המאה העשרים זכה תחום המנעולים לתנופה גדולה, כאשר מורכבות המנעולים נעשתה פופולרית יותר ושיווקם נעשה באופן גורף לכל האוכלוסיה. המנעולים החדשים הקשו יותר על הגנבים ולעיתים בשל כך המקצוע של פורץ מנעולים היה נפוץ יותר.כמובן מהסיבה שבעלי הרכוש לא הצליחו לפתוח בעצמם בשל אובדן מפתח או סיבות נפוצות אחרות.בעקבות כך, פורץ מנעולים זכה להכרה רבה יותר כבעל מקצוע ייחודי, המספק שירותים חיוניים שאי אפשר להסתדר בלעדיהם.
צבירת תאוצה נוספת הייתה במהלך מלחמת העולם השנייה בין השאר כאשר מנעולנים שירתו בצבא, או פשוט כאשר עסקו בהישרדות ולא יכלו לספק שירותים זמינים לאוכלוסייה האזרחית, שגם מקורות הכנסתה הצטמצמו במיוחד.
מה צופן עתידו של מקצוע פורץ המנעולים?
בעקבות התפתחותה המואצת של הטכנולוגיה, סוגי המנעולים הפכו למגוונים במיוחד, בעלי דרגות מיגון שונות, ומותאמים לצרכים שונים. כיום, סוגי מנעולים מיוחדים הפכו לנפוצים לדוגמא- מנעולים ביומטריים, מנעול הנפתח באמצעות טלפון, מנעול קודן ועוד.
הפשע אינו יעלם מהעולם ויגביר גם הוא את הצורך בשירותי אבטחה ושירותי מנעולן ופורץ מנעולים. ככל הנראה בעתיד פורץ מנעולים ידרש להתמצא בשלל סוגים שונים של נעילות טכנולוגיות ולהפוך לבעל מקצוע מבוקש שהליך הכשרתו יהיה מורכב וארוך הרבה יותר ממה שהוא כיום.